So What-kappale: Mellow groove ja hypnoottiset melodiat yhdistyvät muodostaen ajattoman jazz-klassikon

So What-kappale: Mellow groove ja hypnoottiset melodiat yhdistyvät muodostaen ajattoman jazz-klassikon

“So What”, Miles Davisin vuonna 1959 julkaiseman “Kind of Blue” - albumin avausraita, on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja rakastetuimmista jazz-kappaleista. Sen minimalistisessa kauneus piilee yksinkertaisessa melodiassa, hypnoottisissa sointuharmonioissa ja musiikillisen improvisaation vapaudessa. Davisin nerokkaana johdolla “So What” edusti jazzmusiikin vallankumousta, jolloin modal jazz nousi keskiöön ja perinteinen harmoninen rakenne vaihtui asteikkoihin pohjautuvaan improvisaatioon.

Kappaleen alku on merkittävä – hiljainen rumpalin Paul Motianin kompitointi johtaa pianisti Bill Evansiin, joka soittaa tyylikkään melodiavariaatiota C-dooresin asteikolla. Davis ja saksofonisti John Coltrane astuvat kuvioihin vasta pian kolmen minuutin jälkeen, jolloin alkaa “So What”-kappaleen ikoniset duo-improvisaatio.

Improvisaation aikana Coltrane soittaa energisen ja melodista sooloa, kun taas Davis vastaa rauhallisella ja bluespohjaisen soundilla varustetulla soitollaan. Seuraavassa vaiheessa Motianin rytmi vahvistuu, Evansi jatkaa melodisia kuvioita ja “So What” -kappaleen musiikki nousee uuden tason improvisaatioon, jossa muusikot kommunikoivat toisilleen musiikin avulla – täydellisen symbioosin hetki.

Modal jazzin periaatteena on improvisoida tietyn asteikon sisällä, eikä sointukulkua rajoiteta perinteisellä blues- ja bebop-harmonia- struktuurilla. “So What” on loistava esimerkki tästä lähestymistavasta: koko kappale koostuu kahdesta asteikosta (D dorian ja Eb dorian) ja soittajat luovat musiikkia improvisoimalla näiden asteikkojen sisällä.

Miles Davis – Jazzin Pionieri

“So What” on tyypillinen Miles Davisille: hän oli edelläkävijä, joka kyseenalaisti jazzmusiikin perinteiset säännöt ja loi uutta musiikkia, joka inspiroi sukupolvia. Davis aloitti uransa bebop-jazzin pioneereina 1940-luvulla, soitti Charlie Parkerin yhtyeessä ja kehittyi nopeasti merkittäväksi solistaksi.

Davis oli myös intohimoinen kokeilija – hän tutki erilaisia musiikkityylejä ja yhdisteli niitä luodakseen ainutlaatuisen soundin. Hän teki yhteistyötä lukemattomien muusikoiden kanssa ja vaikutti jazzmusiikin kehitykseen merkittävästi, kuten “Birth of the Cool” -projektilla 1950-luvulla ja “Kind of Blue” - albumin myötä modal jazzin läpimurrolla.

Muusikot – Talentit yhteensovitettuina

“So What”-kappaleessa kuultava muusikoiden kokoonpano oli huippuluokkaa:

  • Miles Davis: trumpetti
  • John Coltrane: saksofoni
  • Cannonball Adderley: saksofoni
  • Bill Evans: piano
  • Paul Chambers: kontrabasso
  • Jimmy Cobb: rummut

Jokainen muusikko oli erinomainen soittaja omalla tavallaan ja heidän yhteistyönsä “Kind of Blue” - albumilla on jazzhistorian merkittävimpiä. Bill Evansin herkkä ja intuitiivinen pianonsoitto, John Coltranen palovelton improvisaatio ja Miles Davisin cool ja bluespohjainen sound ovat vain joitakin esimerkkejä musiikkitaiteilijoiden ainutlaatuisesta taidosta.

“So What” - Jälkivaikutus ja Ajan Testamentti

“So What” on soinut vuosikymmenet radioaalloilla, konserttisaleissa ja kodeissa ympäri maailmaa – se on todellinen ajan testamentti ja osoitus jazzmusiikin voimasta. Kappaleen innoittavuus näkyy lukemattomien muusikoiden omissa tulkinnoissa ja myös populaarikulttuurissa. “So What” on kuulunut televisiosarjoissa, elokuvissa ja mainoksissa – testamenttina siitä kuinka vahvasti se on imeytynyt tietoisuuteemme.

Kappaleen melodiat ja harmonia ovat niin helposti lähestyttäviä, että ne kiehtovat sekä kokeneita jazz-faneja että musiikin aloittelijoita. “So What” - kappaleesta on myös syntynyt lukuisia remixejä ja moderneja versioita, osoittaen sen kestävyyden ja ajattomuuden.

Jos haluat tutustua jazzmusiikin klassikoihin ja kokea musiikin taikaa täydellisen muusikkoyhtyeen esittäessä “So What”-kappaleen, suosittelen kuuntelemaan “Kind of Blue” - albumia kokonaisuudessaan. Se on unohtumaton matka musiikin maailmaan.